Olika typer av satsningar i craps

Craps är ett spel känt för sina många olika satsningar. Här förklarar vi lite närmare vad dessa satsningar innebär.

Shootern i craps är anmodad att satsa på "pass line" eller "don't pass" det vill säga om denne skall vinna eller förlora. De övriga deltagarna gör samma vägning och gör sina insatser på samma sätt. På detta vis inleds en shooters roll vid crapsbordet. När insatserna är lagda kan så shootern göra sitt kast. Den svenska benämningen på dessa satsningar är "rätt" eller "fel". Det första kastet är således ett kast som kallas come out. Rätt blir det om shootern slår en sjua eller elva poäng. Fel inträffar vid kastade två, tre eller tolv poäng. Men om det blir annat resultat än dessa säger man att en point är etablerad. Nu kan spelarna som satsat på pass line ta odds. Storleken på första insatsen bestämmer vilken storlek som kan spelas i detta fall och detta beror på vilken point som etablerats. Högsta insatsen är för de till sjuan intilliggande talen sex eller åtta. I dessa fall kan satsningen vara fyra och en halv gång, för övriga points är den tre gånger. När dessa odds är satta gör shootern följande kast och om den fastställda poängen slås ytterligare en gång och innan en sjua slås. En come out insats är samma som pass line men kan sättas på varje tärningskast när en point ha bestämts.

Att passa eller inte passa, det är frågan

På samma sätt som att satsa odds på pass line kan detta göras vid don´t pass. Maximala odds är sex gånger denna don´t pass insats vid point fyra eller tio, fyra och en halv på point fem eller nio och tre gånger på andra poäng. Observera att dessa nämnda odds är de vanligaste och att andra tabeller än denna sex, fyra och en halv samt tre – oddsen. En annan oddstabell som använd på en del kasinon är fem, fyra och tre för motsvarande satsningar. Satsningar kan också göras beroende på vilket "service bet" som dealern gör, vanligtvis placerat mitt på bordet. Det intressantaste är "single roll bets" där man kan satsa på "snake eyes" och vinner om shootern kastar två ettor. "Ace deuce" för en etta och en tvåa och vidare hela programmet. "Yo" inträffar då shootern slår elva poäng vilket endast är möjligt med en sexa och en femma. Men det kan även satsas på högt-lågt eller "hi-lo" som innebär att shootern hivar tärningarna så att de antingen visar två ettor eller två sexor.

Det hårda sättet är "hardway"

Möjligheten finns även att lägga ett placeringsodds, ett så kallat "place". Man satsar då på att ett specifikt tal kastas innan en sjua slås. Dessa återbetalas enligt tabell beroende på vilken poäng det gäller. Högst odds betalas för fyra eller tio poäng med nio mot fem vid engelsk oddsräkning, det vill säga nio marker tillbaka för satsade fem. På samma sätt går det att satsa på att ett specifikt tal inte skall kastas innan en sjua slås. "Hardway" är en annat sätt att satsa och då gäller det på dubbla antal ögon på tärningarna, således två tvåor, treor, fyror eller femmor. Två ettor eller två sexor är craps och kan inte satsas på detta vis. Fler satsningar är "field" som satsas på att två, tre, fyra, nio eller tio slås i nästa utkast, eller "number" som således är en satsning på ett specifikt nummer. Dessutom finns "craps eleven" insatsen som anger spel på crapstalen två, tre, eller tolv men även elva ingår i den satsningen. Slutligen finns "off" som har påverkan av flera andra insatser.